معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان گفت: تعداد دختران زیر ۱۵ سال برای دریافت وام ازدواج در سال ۹۶ زیر ۱۵۰ نفر بود اما در سال ۹۸ که مبلغ وام به ۳۰ میلیون تومان رسید، تعداد این دختران رشد چندبرابری یافته و به حدود ۷ هزار دختر زیر ۱۵ سال ‌رسید.

تندگویان معاون ساماندهی امور جوانان

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، محمدمهدی تندگویان اظهار کرد: در سنین  زیر ۱۸ سال هم همین تفاوت وجود دارد و مجموع زیر ۱۵ و ۱۸ ساله‌های دریافت‌کنندگان وام به بیش از ۱۲۰ هزار نفر در کشور می‌رسد که دوسوم آنها را زنان تشکیل می‌دهند. این اعداد هشداردهنده است و باید قانونگذار برای این موضوع با توجه به افزایش مبلغ و امتیازدار شدن آن فکری کند.

وی گفت: از سال ۹۶ تا سال ۹۹ چند موضوع به دنبال افزایش وام ازدواج به وجود آمده است که بررسی این موضوعات و پژوهش پیرامون آنها از سوی معاونت جوانان مطرح شده است. این معاونت تلاش کرده است این تغییرات را به شکل آماری رصد کند و با آسیب‌شناسی آنها راه‌حل‌هایی را نیز ارائه دهد.

تندگویان تصریح کرد: بر اساس آمار اعلام‌شده از سوی بانک مرکزی که از داده‌های شبکه گسترده بانکی جمع‌آوری شده است، به نظر می‌رسد وام ۱۰ میلیون تومانی در سال ۹۶ ارزش آنچنانی برای متقاضیان نداشته است. اما این آمار در سال ۹۸ که یکباره رقم وام تبدیل به ۳۰ میلیون شده است تفاوت‌های زیادی نشان می‌دهد.

این مسئول با اشاره به اینکه در سنین بالا هم همین اتفاق افتاده است، توضیح داد: برای مثال در سنین بالای ۵۰ سال عمدتا ازدواج نمی‌تواند ازدواج اول باشد و حتی اگر ازدواج اول باشد هم به سمت فرزندآوری نمی‌رود. درحالیکه در این سنین با توجه به افزایش نرخ وام، شاهد افزایش چشمگیر دریافت‌کنندگان آن نسبت به جمعیت کلی دریافت‌کننده هستیم.

تندگویان همچنین با بیان اینکه در گروه سنی میانی دریافت‌کنندگان که به نظر می‌رسد در سنین مناسب ازدواج قرار دارند، نه تنها در تعداد دریافت‌کنندگان شاهد افزایش نیستیم بلکه کاهش هم داشته‌ایم، گفت: همچنین در آمار کلی ازدواج در کشور نیز با کاهش روبرو هستیم. این آمار نشان می‌دهد اول به هدف افزایش ازدواج در کشور نرسیده‌ایم و ثانیا تفکیک‌های سنی و جنسیتی دریافت‌کنندگان قابل تامل است.

  • آگهی‌ خرید و فروش وام ازدواج در فضای مجازی

این مسئول به تخلفات پیش‌آمده به دنبال این شرایط اشاره کرد و افزود: دو سال است که آگهی‌های خرید و فروش وام ازدواج در فضای مجازی دیده می‌شود که قبلا نبود، اما در این مدت شایع شده که قانوگذار باید فکری به حال آن کرده و دستورالعملی برای جلوگیری از این آسیب تهیه کند.

تندگویان موضوع طلاق و ازدواج صوری، دریافت وام با شناسنامه سفید و ... را از دیگر تخلفات پیش آمده در سال‌های اخیر عنوان کرد و گفت: این در حالی است که برای رفع این مشکلات دستورالعمل و برخورد قاطعی وجود ندارد.

معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان اظهار کرد: با وجود انجام مکاتبات با پلیس فتا و دادستانی و ... این سایت‌ها مشغول کار هستند و به نظر می‌رسد کسی با آنها برخوردی نکرده است. البته در زمان تصویب مبالغ جدید وام هم از طریق مکاتبات، تذکرات را به تصمیم‌گیرندگان دادیم ولی به آنها توجهی نشد.

او افزود: الان هم که این موضوع مطرح شده و رئیس‌جمهور هم برای آن دستور داده است، اتفاقی در کشور نیفتاده و وام‌ها در حال پرداخت و پرونده‌ها در جریان هستند. این درحالی است که عده‌ای بدون اطلاع کافی و غیرکارشناسانه شایعه حذف امتیاز وام زیر ۱۸ سال را مطرح کرده‌اند.

تندگویان با انتقاد از اینکه برخی حفظ امتیاز دریافت وام تا سن ۱۸ سالگی را «ظلم» تلقی کرده‌اند، تاکید کرد: باید از این افراد پرسید چرا مورد اینکه ۱۸ ساله‌ها نمی‌توانند گواهینامه بگیرند یا حساب بانکی باز کنند، گفته نمی‌شود به آنها ظلم شده اما در این جا که بحث آماری است، موضوع ظلم مطرح می‌شود؟

وی تاکید کرد: من ماهیتا با ازدواج زیر ۱۸ سال مخالفتی ندارم و امیدوارم همه جوانان ایران این توانایی را داشته باشند زمانی که مناسب ازدواجشان است - حالا در هر سنی که هستند - شرعا و عرفا ازدواج کنند، اما دغدغه ما دستورالعملی است که حقوق آنها را حفظ کند.

  • پیشنهادهایی برای رسیدن وام به دست ۱۸ساله‌ها

معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان در ادامه به برخی از پیشنهادات معاونت جوانان در این خصوص اشاره کرد و گفت: مثلا می‌توان امتیاز وام را تا ۱۸ سالگی حفظ کرد و با نرخ روز با قباله ازدواج وام آن را در اختیار افراد ۱۸ سال به بالا قرار داد که خودشان آن را تحویل بگیرند که خیالمان راحت باشد حقشان حفظ شده باشد.

تندگویان افزود: مدل دوم هم این است که تضامین مشخصی را قرار دهیم که خیالمان راحت باشد این وام به موضوع ازدواج تعلق می‌گیرد و صرف امور دیگر نمی‌شود. بانک‌ها و شبکه بانکی فقط پرداخت کننده هستند و امکان نظارت برایشان وجود ندارد چون کار پرحجمی است، اما نهاد قانونگذار می‌تواند از سازمان بازرسی یا نهادهای نظارتی دیگر بخواهد بعد از اینکه پروسه وام شروع شد بر اینکه واقعا صرف ازدواج می‌شود، نظارت کند.

کد خبر 523425

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha